Friday, September 9, 2011

Bila ibu yang terOver~

Assalamualaikum.


bila ibu yang terOver , kenapa pilih kaum ibu?


"ayahnye..ada ke patut keluarga pihak lelaki nak datang tangan kosong aje...bla3"
"biarlah maknye..keluarga besan kita jugak tu",


nampak x? :malas nak explain panjang:


selalunya yang kita dengar keluarga pihak lelaki akan datang membawa cincin untuk pertunangan dan berkahwin tetapi sekarang lain sikit. apa yang lain? cincin yang 2 menjadi 4 ( couple,merisik,bertunang dan kahwin) *bagi yang couple tu,ade la. bagi yang x,maka x ada la.


saya sebutkan disini OVER kerana bakal partner (bakal isteri khususnya) langsung tiada apa-apa bantahan atau cadangan tetapi si ibu mengambil peluang. macam-macam diminta, kalah Puteri Gunung Ledang. jika zaman dahulu hanya cukup dengan kurma, dan seterusnya seberkas peralatan solat tetapi di zaman yang serba canggih ini, semua benda dinaikkan level.


"nak jual anak ke?",
"bakal menantu kedekut ke?",
"bakal menantu kerja biasa je, mana mampu",


ok "jual anak", biasanya akan menjadi bualan dibibir yang tercalit gincu ni jika pihak lelaki dikenakan wang hantaran yang tinggi. bagi pandangan saya sebagai lelaki, jika wang yang dikenakan itu berpatutan dengan apa yang pihak perempuan sediakan,itu tidak menjadi masalah. "wang tersebut dapat kepada pengantin / ibu bapa pengantin", hal ni saya x pasti tetapi jika dapat kepada ibu bapa pihak perempuan pun itu tidak menjadi masalah kerana banyak yang saya lihat wang hantaran tersebut juga dinantikan oleh pihak perempuan untuk membayar hutang kanopi,buffet,pelamin dan macam-macam. dan jika dapat kepada pengantin, itu juga tidak menjadi masalah kerana boleh dijadikan saving.




"bakal menantu kedekut ke?", nasib badan la dapat kedekut ke, pemurah ke. tapi selalunya lelaki bukan kedekut tapi rasa ingin tahu untuk apa duit tersebut akan digunakan atau apa-apa sahaja. lambat laun dia akan bagi juga (bukan wang hantaran), siapa x sayang bini~




sebagai orang tua, kena tengok juga level bakal menantu. bakal menantu tu kerja biasa je, gaji pun x sampai RM2 ribu (contoh). nak kahwin kena buat loan, beres hal kawin bulan-bulan bayar kat bank.  kalau isteri bekerja ok la sikit, kalau isteri x bekerja? ditambah pula mertua mintak macam-macam, isteri senyap je. siapa tahan? bagi isteri yang bekerja, dapat gaji tolong suami top-up sama ada duit barang dapur ke, bil-bil ke. lega la hati suami, tapi bila mertua tahu? suami juga diperli.




sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri, x semua pasangan yang sehidup semati ni x beselisihan faham. bila bergaduh si isteri akan ke rumah kawan rapat untuk release tension ataupun balik ke rumah parents. si suami mungkin faham dan suami juga perlukan time-space untuk cool. tapi macam mana nak cool bila campur tangan orang lain mula wujud. selalunya ibu bapa akan pertahankan anak masing-masing. perlu ke? bagi saya x perlu. ya betul ibu bapa kenal anak mereka tetapi dalam soal hubungan dengan isteri seharusnya ibu bapa bukan menyebelahi dan menyalahi tetapi berkongsi pendapat dan pengalaman yang akan membuatkan si anak faham dengan lebih mendalam.


banyak lagi la bila nak bercakap soal ni. dari mula kenal hingga kahwin memang x boleh lari dari masalah ni. bagi menantu yang baran tu,banyakkan bersabar. bagi menantu yang terlampau pemurah,berpada-padalah. bagi menantu yang muka toye je,dah la sebab muka toye macam tu boleh buat mertua lagi berang.


cukup mak?


KAMI TETAP BERSATU

Tuesday, August 2, 2011

Aku juga perantau

Assalamualaikum!

Everybody hands up! Legs up! Nose up! 

Ape salah buat gerakan ringan lepas makan ni kan?So, mcm mana hari ke-2 puasa? *bajet caring maring tanya bagai.

Hari pertama puasa adik aku sudah mula merungut x tahan lapar kerana memandangkan tempoh puasa lama berbanding Malaysia.
Ok la sebelum aku teruskan menaip ni, aku bg la dulu info sedikit sebanyak pasal musim dan cerita. Mana tahu berguna jugak info ni kan...


  • Musim Luruh (Autumn or Fall): 01 / 09 - 30 / 11
Ok musim luruh, bila aku katakan luruh yg bermain di minda semua adalah? *daun yg luruh...
Yup!Dedaun yg luruh ala-ala romantik la kan bila duk jalan-jalan kat taman yg penuh dengan latar belakang dedaun macam tu. Bagi yg pencinta daun-daun ni elok sangat la datang musim ni,suhu masa ni pun bukan sejuk sangat. Kalau korang tu duduk dalam ofis/bilik, suhu air-cond pun korang buat suhu rendah je kan? So macam tu jelah rasanya. Kat Malaysia pun rasanya ada macam ni, yelah musim hujan. Bukan ke sejuk? So, apa yang kat Malaysia xde ni? Daylight-saving ada x? Tahu x "what the name of tiger" tu? Maksudnya waktu akan lambat (-) 1 jam. Best bagi student tapi x best bagi workers yg xde kerja macam aku. T__T


  • Musim Sejuk (Winter) : 1/12 - 28/02
Ok kita masuk chapter ni pulak. Apa pulak yang korang cuba bayangkan ni? *Salji ^__^
Yelah salji la kan ape lagi, tapi salji.. Hurm.. Nak main salji ke ape ni? Kalau nak main salji korang boleh la ke Durham. Korang buat la Snow Man ke ape ke xde yg nak marah, sekali korang lempar snow kat kepala orang, yg tu konfirm korang kena marah sebab apa korang ingat main lempar snow tu romantik? =P ... Durham juga berdekatan dengan Newcastle.. So boleh main salji kat sana sebab kalau "peminat salji" nak main salji di kota London, macam x best la kan. Nak jumpa salji setebal heels pun "jenuh" tambahan pulak kotor "sikit". =D ... So sambil main salji tu boleh la nak melawat kat kawasan sekitar. Siapa yg minat sangat dengan Harry Potter tu boleh terus ke Cathederal Church, tapi Potter xde la kan.. Ok kepada yg x minat sangat salji ni *sebab nak main je ice parut kat rumah , korang minat shopping? Yelah harga sini memang mahal sikit, nak murah kena pergi Indonesia la. Tapi bagi mereka disini atau foreign student, mereka akan save their money untuk sesuatu yg lebih perlu. Yeah shopping!!! Boxing Day akan berjalan selepas Christmas Day. Boxing not boxer! Masa ni, harga punya la turun so ramai la yang datang nak shopping. Diskaun sana sini, harga runtuh! So pandai-pandai la korang plan..


  • Musim Bunga (Spring) :01/03 - 31/05
Masa ni bunga-bunga cinta mula nak berkembang dan membuatkan mata jadi macam lollipop warna-warni. Bagi yg alergi bunga tu, konfirm lah duduk dalam rumah je kot.. Ok masa ni para student khususnya memang best lah sebab mereka ada cuti dikenali sebagai Easter Break, x lama lah, kejap je..Dalam 3 bulan =P ! Ok tadi aku cakap pasal daylight-saving kan? Yg tadi tu lewat 1 jam, tapi musim ni pula cepatkan 1 jam. Jangan konfius pulak yep! So bila musim bunga ni elok juga komposer dan penulis lirik datang melancong nak dapatkan idea, suhu sejuk sikit je tapi dah nak normal balik. Baru la Malaysian dapat menikmati lagu ala-ala lagu Misha Omar ; Bunga-bunga Cinta *kalau x silap.


  • Musim Panas (Summer) :01/06 - 31/08

Panasss.....! Haha ok, bagi Malaysia aku rasa kita boleh je survive. Kalau Eskimo tu aku kurang pasti~ Kalau masa study dulu masa Summer Break ni la nak balik Malaysia, sebabnya cuti. Ada kawan aku yg di Amerika rela kerja dan adik aku pulak xnak balik! Cehh~~ Bila kenangkan balik kenangan dulu, time jalan-jalan kat sekitar rumah , aku tengok la seorang pakcik tua ni. Pakai pagoda dan short je, aku pun terdengar dia kata "hye son", aku ingat dia panggil aku, aku pun tengok la dia. Dia pun ulang lagi, "hye son". Spontan aku pandang sekitar,aku pun bermonolog la.."dia ni panggil anak dia ka?", aku buat muka ketad dan dia pun tunjuk la kearah langit... owh.. "hye sun..", cehhh~ kalau dia datang Malaysia tiap-tiap hari la dia duk "hye.." tu kan? =/..
Ok sekarang berapa haribulan? 02/08/11 kan? Dan juga Ramadhan.. wah sukanya! So Ramadhan,berpuasa la kita..  (+ - * /) ada la dalam 15-16 jam macam tu la tempoh puasa. T__T... Dan adikku pula x biasa sebab waktu study pun pizza sekotak depan mata, habis pizza minta pula makanan lain.. What should i do? I do.. I do.. do.. do...do...  *fikir sejenak~
Summer break + worktour to Malaysia + one of Babah's wishes = we're back to Malaysia!!! Dan akan ke Singapore. Beres dah kan? Ye ke beres.. Bila worktour aku habis, perlu ke aku bawa balik adik ke UK? =/ dan sediakan telinga untuk menadah rungutannya???

Tu jelah yg aku nak kongsi pun.. Berbalik kepada tajuk "Aku juga perantau" tu, ada relate ke dengan aku menaip panjang-panjang ni?

Maasalamah wa ilalliqa'

KAMI TETAP BERSATU

Friday, July 22, 2011

Akan bersambungkan?

seakan semua perkara mula keluar sedikit demi sedikit dari segenap ruang di dalam kotak fikiran, saat itu juga jemari menari laju di papan kekunci, jemari yang kian faham dengan apa yang diinginkan oleh tuan punya badan dan seakan menurut sahaja kehendak dan kata hati. menaip tanpa peduli adakah maksud yang ingin disampaikan akan tersampai atau hanya orang akan melihat dan mengatakan "kau psiko". adakah hati peduli?adakah jiwa ambil tahu? itu hanyalah omongan kosong dari jiwa yang tidak bertuankan Tuhan, jiwa yang penuh dengan keseronokkan. aku disini bukan ingin menyebarkan ideologi mahupun meminta orang terus datang untuk mengaku sahabat. aku disini atas gerak hati,bukan meraih populariti.

jangan tanyakan apa maksud setiap bait kata...kerana aku pun tidak tahu apa-apa..

bersambung
KAMI TETAP BERSATU

Bismillah

kini diri aku berlari lagi,bagaikan berlari di satu kawasan tanah yang tiada penghujung.. tidak bertuan malah tidak tertanam satu pun benih. mencari hakikat sebenar hidup,mencari erti sebuah kehidupan dan mencari diri..ya..aku mencari Allah..Pencipta yang Maha Berkuasa yang tiada apa dapat menghalang-Nya untuk berbuat apa-apa..

saat diri asyik berkata "kenapa",saat hati mula curiga, saat mata meliar mencari kebenaran, saat jiwa berkobar mahukan kebenaran..saat aku jatuh di permukaan Bumi yang gersang tanpa ada sebarang punca mata air.. saat itu juga sejadah berterbangan di kaca mata kasar..seakan mengatakan bahawa "engkau manusia yang rugi".


bersambung......
KAMI TETAP BERSATU

Tuesday, May 10, 2011

Sekian lama

Assalamualaikum,
setelah sekian lama tak update nampaknya blog ni dah bertukar wajah,semakin comel.terima kasih kepada adik Shuhada sebab sudi luangkan masa untuk edit blog ni.sangat comel dan ceria.kepada Hero Ummi sila ambil alih homepage. Amani sila update,kesian kat Shuhada tu.. =) ada masa sy update lagi ye Shuhada,jgn risau.
KAMI TETAP BERSATU

Terhenti disini

assalamualaikum,
kisah kita mungkin bakal terhenti disini.maafkan abg sebab tak bertindak sewajarnya,maafkan abg sebab iri dengan kelebihanmu,maaf tak terhingga juga atas segala kepayahan dan kepedihan hati kamu yg bergelar adik.kenangan kita ersusun rapi dibenak takkan hilang sedikit pun walau gelora melanda perhubungan.semoga berjaya dalam hidup dan berjaya menjadi manusia yang dibanggakan.abg sedar salah abg,abg tetap abg kamu selagi hayat.ambil masa secukupnya untuk adik tenangkan diri.apapun keputusan,akan abg terima dengan redha..sebab abg tahu nama adik tetap dalam hati.

aku redha andainya kau dijemput Illahi, aku pasrah andai kau pergi menghilang kerana kealpaan aku sendiri.

salam maaf dari abgmu..
KAMI TETAP BERSATU

Monday, May 2, 2011

inilah kami!!

.kami yang sentiasa bersatu..mcm2 perangai ada..
KAMI TETAP BERSATU

Wednesday, April 27, 2011

Sunday, March 6, 2011

Nidji-Laskar Pelangi with lyric


KAMI TETAP BERSATU

Nidji-Laskar Pelangi with lyric


KAMI TETAP BERSATU

Lirik Lagu Laskar Pelangi – Nidji

mimpi adalah kunci
untuk kita menakhlukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya
selamanya


p/s : special to brothers & sisters :)

KAMI TETAP BERSATU

Friday, February 25, 2011

Kelebihan Solat Tahajjud

-Solat yang paling afdhol selepas solat-solat fardhu ialah solat tahajjud.

-Hadith :Jibril a.s. telah datang kepada nabi s.a.w dan berkata kepada baginda:"Wahai Muhammad hiduplah selama mana yang engkau suka namun engkau akan mati, cintailah siapa
yang engkau suka namun engkau pasti akan berpisah meninggalkannya dan lakukanlah apa yang engkau suka, engkau pasti mendapat balasannya. Dan kemuliaan orang mukmin terletak pada solat tahajjudnya dan ketinggiannya pada ia tidak berharap apa-apa dari manusia."

-Nabi s.a.w :"2 rakaat solat tahajjud itu lebih baik dari dunia dan seisinya, kalaulah tidak kerana takutnya aku ia akan menyusahkan umatku pastilah ku fardhukan ia".

-Solat tahajjud merupakan petanda orang-orang soleh.

-Solat tahajjud juga merupakan penghampiran kepada Allah s.w.t dan mencegah diri dari melakukan perbuatan keji dan mungkar.

-Memadamkan dosa dan menyihatkan badan


-Dan pada bahagian 1/3 akhir malam Allah s.w.t turun kelangit bumi kemudian memanggil: " Adakah terdapat orang yang memohon ampun? maka ku ampunkannya.Adakah terdapat orang yang meminta? maka ku berikannya.Adakah ada yang meminta petunjuk ? maka ku berikan ia petunjuk. Adakah terdapat orang yang meminta syurga maka ku jadikan ia berhak mendapatkannya.Adakah terdapat yang memohon perlindungan dari neraka ? maka ku lindungi ia dari neraka."

-Tidak ada pemberian Allah yang lebih utama kepada hambanya dari pemberian taufiq untuk mengerjakan 2 rakaat solat tahajjud.

-Waktu tahajjud adalah waktu untuk meminta kepada Allah s.w.t

-Waktu tahajjud adalah waktu yang teristemewa untuk penerimaan doa

-Juga ia merupakan waktu yang mana seluruh pintu-pintu raja sedang tertutup dan hanya pintu Raja segala raja yang sedang terbuka.


Dipetik dari kitab asal تَنظِيمُ الأشتات dlm bahasa arab karangan
kumpulan pelajar puteri Jameea'h Maryam Siddiqah dan Jameea'h Fatimatuz
Zahra',Raiwind. Dan diterbitkan oleh Mufti Khalel Ahmad , Raiwind
,Pakistan.


di"copy" dari 




KAMI TETAP BERSATU

Tuesday, February 15, 2011

"Kekloh" time...

assalamualaikum kpd pembaca/pengusha/kaki skodeng/stalker semua..
hari ni tba2 rasa nk buat entry la pulak dh. 

"pasaipa?pasaipa?pasaipa?"

"awat tanya? aku punya blog,suke hati aku la kan?"

Lata ___ tmpt kami berkumpul petang semalam. 

"KAMI tu sapa?"

"ada family,ada gak sahabat."

"buat ape kumpul?"

"haih,suka hati KAMI la!"

so geng KAMI berpecah kpd dua pada hari tu. 1 geng alphard dan 1 geng familia.
alphard lmbat smpai coz mslh lalu lintas n salah jln.

"knapa x ckp sesat?senang citer "...

"ko snyp boleh x?"

smpai je kat sna,geng familia buat muka slamber badak kenyang (sebaliknya). knk2 sudah x sbr nk mandi wlaupun ujan lebat yg amat!

"ye la smlm kan Maulud Nabi,ujan tu mcm sign alam sedih la.org kat masjid,ko kat Lata apehal?"

"aku tau la tp dh tu je masa ada kmi xkeje.hjg mnggu full.tp yg wajib kami langsaikan la"

credit untuk :

azwan : untk lynn ko mcm badut kat knk2 riang
jim  : untk mknn yg terlampau byk smpai adik aku kta dia kembong tba2
carl : untk ayq yg kau sdiakan smpai budak2 ni muntah ayq semua.
wani : untk kesudian mlayan kerenah knk2 nk slin pkaian la,tlong pack brg la.
iera: rempah yg awk gunakan tu mmg mabeles la.purpet!
amani : pemandu arah yg mninggalkan alphard kat pasir tumboh terkontang-kanting
kacak : mnyediakan tempat yg best untuk lepak smlm dan sdiakn kete untk alphard

 ::: byk la nk sebut sorang2,tapi yg pntg enjoy smlm

boo untuk :

MERCUN BAWANG : diatas pending + enges ko.

aku hrp kita blh lepak lg mcm ni nt lain2 masa pulak.yg sponsor,thanks n jgn jemu untk sponsor lg.yg x sponsor mcm aku ni,dharap jgn jemu untuk bg pluang kpd yg lain untk sponsor.
ok caucincau..... 















KAMI TETAP BERSATU

Sunday, February 13, 2011

Lirik Lagu Marshanda – Sejuta Cinta

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Mungkin ini sudah suratan
Engkau dan diriku tak bisa bersama
Mungkin ini sudah suratan
Sudah suratan

Reff:
Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu
Jangan kau pergi untuk melupakan aku
Aku menangis karena hidup tanpamu

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Back to Reff: 2x



KAMI TETAP BERSATU

Lirik Lagu Amar - Amani

Tangisan sanubari telah terhenti
Kala suram suria memancar sinarnya
Pertemuan seindah bayangan firdausi
Menjadi zikir kasih yang suci

Lukisan dua jiwa menjadi satu
Terkenang detik bertemunya kau dan aku
Santun berhikmah mengingatkan diri
Hidup dan mati hanya untuk Ilahi

Mengenggam janji cinta ini
Bertemu kasih tanpa jasad
Bicara tanpa suara
Hanya tulisan bahasa indah

Mengeratkan antara kita
Hinggalah ke akhirnya

Kau ku sanjung kerna pengorbanan
Bagai puteri di kayangan
Tika ku lesu hadapi hidup
Kau hembuskan nafas semangat
Penawar hati 


sejuk mata memandang



KAMI TETAP BERSATU

Lirik Lagu Taylor Swift- Crazier

I’ve never gone with the wind, just let it flow
 
Let it take me where it wants to go
 
Til you open the door, there’s so much more
 
I’ve never seen it before
 
I was trying to fly but I couldn’t find my wings
 
But you came along and you changed everything

You lift my feet off the ground
 
You spin me around
 
You make me crazier crazier
 
Feels like I’m falling and I am lost in your eyes
 
You make me crazier crazier crazier

I watched from a distance as you made life your own
 
Every sky was your own kind of blue
 
And I wanted to know how that would feel
 
And you made it so real
 
You showed me something that I couldn’t see
 
You opened my eyes and you made me believe.

You lift my feet off the ground
 
You spin me around
 
You make me crazier crazier  

Feels like I’m falling and I am lost in your eyes
 
You make me crazier crazier crazier oh

Baby you showed me what livin’ is for
 
I don’t wanna hide anymore

You lift my feet off the ground
 
You spin me around
 
You make me crazier crazier
 
Feels like I’m falling and I’m lost in your eyes
 
You make me crazier crazier crazier crazier crazier






KAMI TETAP BERSATU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...